Söndag kväll, TV 4 nyheterna, 21 oktober. Jag lyssnar på nyheterna. ”Försäljning av energidrycker ökade med 20 %”, säger nyhetsledaren. ”Flera skolor i Halland har förbjudit dricka energidrycker”. Igen pratar man om energidryckerna och hur skadliga är dem. Är det rätt att göra en ny åldersgräns 18 år på energidryckerna?
”En grund för den här förbjuden är att barn kan få koffeinförgiftning”, säger journalist på TV 4. Alla kan ju köpa kaffe, ingen åldersgräns på den, eller hur?
På livsmedelsverkets sidan http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kosttillskott/Taurin/ står det att ”för energidrycker som bland annat innehåller taurin, koffein och kolhydrat är Livsmedelsverkets råd att dryckerna inte är lämpliga som törstsläckare, inte heller som vätskeersättning vid fysisk ansträngning samt att de inte är lämpliga att kombinera med alkohol”. Dryckerna räknas som ”inte lämpliga”, men aldrig som farliga.
I artikeln från läkartidningen nr 36, 2006 ”Energidryck farlig eller inte?” av Mikael Lehtihet, Ulla Beckman och Dan Handersson står det att ” …vi idag inte har tillräckligt underlag för att med ledning av det kunna säga att intag av energidryck generellt är säkert”, men det står inte att intag av energidryck generellt är osäkert.
Man dricker energi dricker för att bli piggare, få extra mycket energi, kunna koncentrera sig bättre. Så står det på producentens webbsidan. Red Bull till exempel använder i sin marknadsföring Martin Söderström, en känd cyklist inom street, dirt och park. Martin är snygg, stark och kan många cykeltricks. Han är en idol för många ungdomar. Efter häpnadsveckande Martins cykeltricks läser man på webbsidan ”Red Bull ger vingar åt dig som vill vara aktiv och har aptit på livet!”
Vad tycker ni om sådan marknadsföring? Är den orienterad mot vuxna eller mot barn?
Det är för krångligt för tonåringarna läsa ingredienserna på burkar, begränsa sig med energidryckintagande, vara kritiska mot reklam och veta: är dem känsliga mot koffein eller inte? Jag tycker det är helt rätt att ha 18 år åldersgräns på energidrycker.